در سال ۱۳۸۵ مجلس شورای اسلامی در مصوبه ای همدان را پایتخت تاریخ و تمدن ایران اعلام کرد. شهری زیبا و تاریخی که در غرب ایران قرار گرفته و به عنوان پنجمین شهر فرهنگی و توریستی کشور شناخته میشود. همدان قدیمیترین شهر ایران و از کهن ترین شهر های جهان به حساب میآید. همدان دارای تاریخ و فرهنگی غنی بوده و با توجه به امروزی شدن سبک زندگی افراد باز هم میتوان نمود این تاریخ را در پوشش مردم همدان مشاهده کرد.
پوشش مردم همدان
در همدان ۴ محور فرهنگی متفاوت وجود دارد اما میتوان گفت که شیوه پوشش آنها در هر محور اغلب شبیه به هم است. پوشش مردم استان همدان شامل تن پوش، سرپوش، و پای افزار است. پارچه، کفش و به خصوص گیوه قبل از ورود اجناس خارجی و کارخانهها توسط مردم بافته میشد به طوری که گیوههای شهرستان ملایر که آجیده نام دارد، از صنایع دستی مهم استان به حساب میآید.
پوشش مردان همدانی
سرپوش
سرپوش مردان همدان شامل انواع کلاه های پشمی و نخی است که در طرحهای گرد و ساده و انواع رنگ های مختلف وجود دارد.
کلاو کرکی، لنگی یا شاپو، بخاراییفگنجه بورک، دری بورک و ایپ بورکی انواع سرپوش مردانه هستند که در فصول مخصوص توسط مردان مورد استفاده قرار میگیرند.
تن پوش
کونیک، عمده ترین تن پوش مردانه است که در تمامی استانهای همدان و با نامهای مختلف دیده میشود. کونیک در زبان کردی کراس خوانده میشود و پیراهنی عمدتا از جنس کرباس با یقه آخوندی که بلندای آن تا پایین کمر است و جلو باز است.
جلیقه، شلوار یا شووال، دن یا قوا، کرک و جلیقه از دیگر تن پوشهای مردانه در همدان به حساب میآیند.
پای افزار
در گذشته که محصولات خارجی و حتی داخلی دیگر نقاط کشور کمتر به همدان وارد میشدند، چاروقی که در اسد آباد به آن آجی میگفتند و رویه و کف آن از چرم گاو بود، گیوه ای که با آن کلاش و در نواحی ترک نشین به تخته جور آب نیز میگفتند و رویه آن نخی و کف آن از چرم بود و گاه در آن از پارچههای کهنه فشرده نیز استفاده میشود و یا گالش که در فصل زمستان استفاده میشود جز پای افزارهای رایج همدانیها هستند.
پوشش زنان همدانی
سرپوش
سرپوشهای زنانه بر خلاف سرپوش های مردانه دچار تنوع بیشتری هستند. چارقد، روبند، عرقچین، کل ایاغی از انواع سرپوشهای زنانه مردم همدان هستند.
چارقد:
این نوع پوشش در مناطق کرد نشین همدان سربین یا سرکی نامیده میشود و از جنس متقال، اطلسی و ابریشم است.
روبند:
امروزه از روبند کمتر استفاده میشود در حالی که در گذشته اکثر بانوان در مکان ها شلوغ از روبند استفاده میکنند.
عرقچین:
کلاه زنانه از جنس متقال یا مخمل که در رنگهای سیاه یا سفید مورد استفاده قرار میگیرد.
تن پوش
کونیک:
پیراهن یقه گرد، آستین دار و جلو بسته که بلندی آن تا پایین کمر میآید و در گذشته توسط زنان مورد استفاده قرار میگرفت.
تومبان:
تومبان یا پاتول را بانوان همدانی در زیر دامن های خود میپوشیدند.
آرخالق:
در فصل زمستان و به دلیل سرمای هوا، بانوان کت های مردانه را که اغلب از جنس پشم یا مخمل بود را میپوشیدند.
دوش لوق:
پیش بندی از جنس متقال که بانوان همدانی هنگام کار به تن میکردند.
پای افزار
امروزه زنان و همدانی پوششی مطابق با مد روز استفادته میکنند و بالطبع پا پوش های آنها نیز تغییر کرده و هم سطح با جامعه روز شده است اما در گذشته نه چندان دور بانوان همدانی پاپوش هایی مثل بوتون، ارسی و گالش را استفاده میکردند.
نظرات کاربران